Een sterk CV maken

Een sterk CV maken | 13 essentiële tips!

Met een CV wil je, naast je basisgegevens, duidelijk overbrengen wat je werkervaring is en wat jij hebt gedaan waardoor jij de juiste fit bent op de vacature waar jij op solliciteert.

Zorg voor een duidelijke structuur in je CV. Deel je CV op in verschillende onderdelen en gebruik voor elk onderdeel een subtiele maar opvallende titel.

Kies één lettertype in je CV en wijk hier niet van af. Zorg dat alle tekst dezelfde lettergrootte heeft. Alleen je titels en subtitels zouden daar van af mogen wijken. Belangrijke skills die je beheerst kan je benadrukken door ze dikgedrukt te maken.

Hou het professioneel. Je persoonlijkheid laten doorschemeren in je CV is een grote plus, maar doe dit wel subtiel. Doe ook altijd een spellingcheck en laat voor de zekerheid iemand anders je CV doorlezen als jij denkt dat het 100% af is.

Voeg een korte samenvatting/profielschets toe aan je CV (van jou als professional). Zie dit als een ‘mini elevator pitch’. In deze pitch licht je kort maar krachtig jouw USP’s toe m.b.t. de functie waarop jij solliciteert.

Je stelt je CV op in volgorde van tijd. Degene die jouw CV naloopt vind het prettig als je CV in chronologische volgorde is opgesteld. Je start daarom bij je meest actuele werkervaring.

Onderbouw de skills die je beschrijft in je CV. Je kunt je skills meetbaar maken door jouw reeds behaalde resultaten toe te lichten in je CV. Keep it simple:

“[Skill 1]:”[actie] gedaan waardoor [bedrijf] in [tijd] [resultaat] heeft behaalt.”

Wees altijd eerlijk. Neem de lezer mee in je professionele tijdlijn en beschrijf duidelijk de beweegredenen voor beslissingen die discutabel zouden kunnen lijken.

Als alles in je CV transparant genoeg is beschreven, wek je vertrouwen en geef je de lezer geen reden om aannames te maken die in jouw nadeel zouden kunnen werken.

Vermeld in je CV opleidingen en cursussen die toegevoegde waarde hebben m.b.t. de functie waarop jij solliciteert. Hou het simpel.

Onderbouw alle ‘gaten’ in je tijdlijn zodat je niets overlaat aan de verbeelding van degene die jouw CV leest.

In een portfolio kan je jouw reeds behaalde resultaten (zie tip 6) breed uitmeten. Je kunt het toevoegen als bijlage, maar in jouw vakgebied staat het natuurlijk beter als je het presenteert op een eigen website. Voeg dan een simpele URL naar je portfolio toe aan je CV.

Google jezelf eens. Je toekomstige werkgever doet dat ook! Door jouw zoekresultaten te bekijken kan je eventuele vragen over een artikel met jouw naam erin counteren met een sterke toelichting.

Je Linkedin-profiel is jouw digitale CV die 100% zeker wordt bekeken zodra je een goede indruk hebt gewekt bij de werkgever waar je hebt gesolliciteerd. Zorg dat je een representatief en up-to-date LinkedIn-profiel hebt.

Het is geen probleem om de werkgever na een aantal dagen te bellen om te bevestigen of je CV is aangekomen. Bereid dit gesprek ook even kort voor. Eerste indrukken gelden ook via een telefoongesprek!

Keep it short & simple

Je CV hoeft geen boekwerk te zijn. Ga er vanuit dat de lezer druk is en weinig tijd heeft. Probeer alles tot twee A4 pagina’s te beperken. Gebruik een korte maar duidelijke beschrijving bij je werkervaringen. De toelichting kan tijdens het gesprek.

Motivatiebrief

Wanneer je er voor kiest om een motivatiebrief te sturen, maak het dan zo persoonlijk mogelijk. Je motivatiebrief naar verschillende bedrijven sturen door knip- en plakwerk valt op en is de #1 afknapper onder werkgevers.

U aanmelden voor notificaties

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link