Sollicitatietips

18 sollicitatietips voor een succesvol gesprek

Wil je een sterke voorbereiding en een soepel verloop van je sollicitatiegesprek? Bereid je dan zo goed mogelijk voor met onze 18 belangrijkste sollicitatietips!

Voorafgaand je sollicitatiegesprek #1

Begin een aantal dagen van tevoren met de voorbereidingen. Zo gun je jezelf de gelegenheid om alle informatie rustig te verwerken.

Neem de website van de werkgever goed door en maak notities. Zo kun je hier tijdens het gesprek inhoudelijke vragen over stellen en laat je zien dat je tijd hebt genomen om je in hen te verdiepen.

Doe een zoekopdracht op de bedrijfsnaam voor informatie over het bedrijf en hun branche. Tip: filter in Google op de tab “nieuws” voor de laatste actualiteiten.

Bekijk het Linkedin-profiel van jouw gesprekspartner(s) om een beter beeld te krijgen. Doe dit ook bij jouw toekomstige collega’s.

Controleer en dubbel-check het adres en de routebeschrijving naar het bedrijf.

Bekijk het pand op Google Street View, zodat je een oriëntatiepunt hebt zodra je aankomt. Te laat komen op een sollicitatiegesprek is al vaak direct reden voor afwijzing.

Voorafgaand je sollicitatiegesprek #2

Vertrek eerder van huis om voorbereid te zijn op onvoorziene verkeersproblemen. Zo hoef jij nooit te haasten en kun je ontspannen aan het gesprek deelnemen.

Noteer of onthoud de namen van jouw gesprekspartners zodat je hen bij naam kunt noemen, in het gesprek of bij het secretariaat.

Noteer vragen en neem deze mee. Zo ben je verzekerd dat je het gesprek verlaat met alle informatie die voor jou belangrijk is om een weloverwogen keuze te maken. Denk bijvoorbeeld aan functie, werkzaamheden, toekomstplanning en teamsamenstelling. Zo laat je zien dat jij jezelf professioneel hebt voorbereid.

Denk na over de vragen die ze aan je kunnen stellen naar aanleiding van je CV. Het is niet de bedoeling dat je een ingestudeerd gesprek houdt, maar als je er vooraf al over nadenkt, dan hoef je dat niet ter plekke te doen en zal het gesprek vloeiender verlopen.

Denk na over jouw eigen unieke verkooppunten. Wat heb jij al op de werkvloer laten zien dat positief spreekt over jouw vaardigheden?

Neem bij twijfel contact op met jouw contactpersoon bij Finest People. Wij zijn jouw “gereedschap” om je te informeren en je te helpen om je kansen te vergroten!

Tijdens het gesprek

Vraag naar de achtergrond van de persoon/het team en vraag wat hun drijfveer is. Zo krijg je een beter beeld van de mensen die daar werken.

Wees eerlijk over wat je kunt en overdrijf niet. Dat je iets (nog) niet kunt is geen reden waarom je het niet zou kunnen leren! Probeer vooral jezelf te blijven.

Maak regelmatig oogcontact, ook wanneer je meerdere gesprekspartners hebt.

Vraag om verheldering indien je een vraag niet helemaal begrijpt.

Onderbouw zo veel mogelijk met voorbeelden uit jouw professionele verleden, waarin je liet zien dat je een bepaalde vaardigheid gebruikte. Wees zo specifiek mogelijk en maak het “tastbaar”.

Een goede manier hiervoor is de STAR methode:

  • Situatie: wat was de situatie?
  • Taak: wat was jouw taak?
  • Actie: wat was jouw ondernomen actie?
  • Resultaat: wat was het resultaat?

Ben je enthousiast over de functie? Geef dit dan ook aan! De persoon die je spreekt wilt immers iemand aannemen die er 100% voor wilt gaan.

Vacatures

Finest People helpt toffe organisaties uit Amsterdam (en soms iets verder) met het vinden van digitaal talent. Benieuwd aan welke vacatures wij werken?

U aanmelden voor notificaties

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link

Subscribe to job alerts

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link